Kratka povijest

 Počeci župe mogu se datirati u kraj 13. stoljeća ili u početak 14. stoljeća. Značajna naseobina, čiji su se stanovnici bavili, među inim, i izradom kupa i cigle, nalazila se na području zvanom Kupari, gdje je podignuta i crkva sv. Vida koja se u sačuvanim izvorima spominje već 1357. godine. Kasnije se ona izrijekom spominje kao župna crkva. Potkraj 16., stoljeća u vrijeme turskih osvajanja, naselje je 1570. god. bilo gotovo posve uništeno i glavna naseobina već je bila smještena u današnjem središtu Privlake (Gornje Selo).

 

Apostolski vizitator Priuli u vizitaciji iz 1603. godine navodi crkvu sv. Vida kao župnu crkvu. Ipak, tada je već bila podignuta kapela u čast Blažene Djevice Marije u blizini samog mjesta Privlaka. Zbog blizine tadašnjem glavnom naselja misa se nedjeljom i blagdanima, posebno u zimsko vrijeme, služila u spomenutoj kapeli, ali i dalje u crkvi sv. Vida.  1624. godine, kada je zadarski nadbiskup Ottaviano Garzadori pohodio Privlaku, zapisao je da je crkva sv. Vida župna crkva,

 

ali se služba Božja najčešće obavljala u crkvi sv. Marije u koju su vjernici išli radi blizine, a za lijepog vremena i nadalje se služila misa u crkvi sv. Vida. Danas se župljani okupljaju u župnoj crkvi posvećenoj Rođenju BD Marije i u crkvi sv. Barbare u zaseoku Sabunike.

 

Prema: Marija Stagličić, Župna crkva Sv. Marije u Privlaci

(Privlaka – 2000. ) 

Komentiraj