Župno pastoralno vijeće

Općenito

Župno-pastoralno vijeće je savjetodavno i djelatno tijelo sastavljeno od predstavnika vjernika-laika i osoba koje u župi imaju udjela u pastoralnoj službi. Njegova je zadaća pružanja pomoći župniku u promicanju i ostvarivanju pastoralnog djelovanja. Članovi Župno-pastoralnog vijeća su: župnik, aktivni svećenici u župi, osobe zadužene pastoralom u župi, predstavnik redovničkih zajednica te župe, te predstavnici vjernika-laika. Pravo izbora ima svaki župljanin, koji je navršio 18 godina i primio sakramente kršćanske inicijacije. Pravo biti izabran ima svaki župljanin koji je u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom, te se odlikuje čvrstom vjerom, ispravnim životom i razboritošću. Njihov broj ovisi o veličini i karakteru župe, od najmanje tri do najviše dvadeset članova, plus oni koji su to po službi (aktivni svećenici, časne sestre, katehisti). Veći dio članova izabiru ili predlažu sami župljani na način koji je za pojedinu župu najprikladniji, a manji dio članova Vijeća može imenovati župnik. Sve izabrane i imenovane kandidate župnik predlaže Ordinariju na odobrenje. Vijeće se konstituira odobrenjem Ordinarija. Mandat traje 5 godina, nakon isteka članovi se mogu iznova kandidirati za vijeće. Predsjednik Vijeća je župnik koji saziva sjednice Vijeća, određuje dnevni red i predsjeda im, a u slučaju spriječenosti sjednicu može voditi i jedan od članova Vijeća (tajnik) kojem to župnik povjeri. Sjednice Vijeća se održavaju najmanje dva puta godišnje, odnosno po potrebi i češće.

Župno pastoralno vijeće, Privlaka

Sadašnji članovi Vijeća odobreni su od Zadarskog nadbiskupa, mons. Ivana Prenđe, 03. prosinca 2008. godine s mandatom na 5 godina. Vijeće ima 11 članova (vjernika-laika).

 Zadaće župno pastoralnog vijeća

Župno pastoralno vijeće razmatra sva pitanja koja su povezana s vjerskim životom i pastoralnim djelovanjem župe, pripravlja djelatne prijedloge i zaključke te se brine za njihovo provođenje. Mogli bi ovako podijeliti zadaće:

pastoralne zadaće:

• proučavanje stvarnih prilika u župi te prilagođavanje biskupijskih pastoralnih planova svojim prilikama

• planiranje, pripremanje i provjeravanje pastoralnog djelovanja u župi i u međužupskom pastoralu

• težnja zajedničkom djelovanju po planu biskupije

• poticanje, u duhu jedinstva i zajedništva, različitosti, karizmi i službi;

• podudaranje riječi i djela (u skladu s kršćanskim vrednotama)

 ekonomske zadaće:

• pregledavati i odobravati materijalne zahvate u župi

• pravo uvida u blagajničke knjige i dokumentacije na kraju svakog pothvata,

• davati mišljenja o redovitim i izvanrednim pothvatima župe

Komentiraj